Kiikoisten Nuorisoseura r.y.
Kaksi naista hymyilee kameralle ulkona pylvään molemmin puolin.

Kiikoisten Nuorisoseuran pitkäaikainen puheenjohtaja Taina Niemi (vas.) ja uusi puheenjohtaja Saara Kulmala miettivät, että purpureiden tapainen kotikutoinen tapahtuma alkaa olla harvinaisuus nykyaikana. Kuva: Marita Salonen

Ensikertalaisia ja konkareita, rautalankaa ja purpuritanssia

Pelimannien soitto soi kuudella lavalla juhannuksen jälkeisenä lauantaina 29.6.2024, kun Suomen toiseksi vanhin kansanmusiikkijuhla Kiikoisten Purpurit käynnistyy 53. kerran.

Esiintyjiä saapuu tänä vuonna yhteensä pari sataa, ja joka vuosi noin tuhannen juhlavieraan ruokailu ja muuta palvelut työllistävät yli sata talkoolaista.

Juhlailta rakentuu erityisesti kansanmusiikin ja pelimanniyhtyeiden esiintyjien ympärille, mutta kuullaan purpurialueella muutakin musiikkia. Seurantalon lavalle nousee kello 21 maineikas rautalankayhtye Puppe & The Boys. Bändi soittaa instrumentaalisia rautalankaklassikoita ja omia biisejä, joita hollantilainen levy-yhtiö on julkaissutkin.

Kesäyön tansseja saapuu tahdittamaan lavatanssijoiden suosikki Johanna Debreczeni Amorio-yhtyeen kanssa. Hän juhlistaa 20-vuotista tangokuningattaren uraansa työn merkeissä Kesälavalla kello 20.30–00.30.

Suuri osa pelimannista on esiintynyt Purpureilla aikaisemmin, mutta tänä vuonna mukana on myös ensikertalaisia. Yksi niistä on kolmen hengen nokkahuiluyhtye Nokka Tampereelta. Yhtyeessä on mukana noin 12 erilaista nokkahuilua aina bassonokkahuiluista sopraniinoon asti. Myös isojokista perinnettä vaaliva Kodesjärven pelimannit tulee Purpureille ensimmäistä kertaa, samoin Punkalaitumen senioritanssijat.

Nuorisoseuralla uusi puheenjohtaja

Uudet tuulet puhaltavat Purpureiden järjestäjäorganisaatiossa, sillä Kiikoisten Nuorisoseura on saanut tänä vuonna Saara Kulmalasta uuden puheenjohtajan. Hän on edustanut seuran johtokunnassa jo vuosia uusia sukupolvia. Pitkäaikainen puheenjohtaja Taina Niemi vastaa edelleen Purpureiden ohjelmasta, mutta hän on huojentunut saadessaan vastuuta.

– Tapahtumien järjestämiseen liittyy paljon teknisiä asioita ja erilaisiin lupiin liittyvää byrokratiaa viranomaisten kanssa. Olen todella iloinen, kun olen saanut antaa niihin liittyvät mapit seuraajalle, Taina hymyilee.

– Kiikoisissa lapset ja nuoret kasvavat sukupolvesta toiseen näihin hommiin. Ensin he tulevat auttamaan kenttäpeleissä, sitten he haluavat jo makkaranmyyntiin ja kohta odottaa vastuuhommat niin kuin Saarallekin on käynyt.

Saaran mielestä töiden jakaminen sujuu vallan hyvin ihan perhepiirissäkin. – Myös pikkuveljeni Jalmari kuuluu johtokuntaan.

Pääjuhlassa Kesälavalla kuullaan perinteisesti Kiikoisista kotoisin olevan tunnetun vaikuttajan juhlapuhe. Sen pitää Saara Kulmala, Kiikoisten Nuorisoseuran uusi puheenjohtaja.

TEKSTI JATKUU KAHDEN KUVAN JÄLKEEN

02 puppe-the-boys_by_tuomo-rinne

YLLÄ: Seurantalon pääesiintyjä Puppe & The Boys on 25 vuotta sitten perustettu bändi: Timo Luostari (kitara), Risto Kupari (hammond), Esa Mattila (rummut), Ville Luoma (basso) ja Vesa Kalliokoski (kitara). Kuva: Tuomo Rinne

ALLA: Sifferi Kivisilta ja Kustaa Järvinen 1930-luvulla, Heikki Syrjänen ja Matti Syrjänen Myllymäen torpalla ensi lauantaina. Kuvat: Satakunnan museo, Marita Salonen

03 sifferi-kivisilta_kustaa_jarvinen_by_satakunnan-museo_heikki-syrjanen_matti-syrjanen_by_marita-salonen

Oliko ihan ensin klarinetti?

Vuoden satakuntalainen pelimanni Heikki Syrjänen kutsuu purpurivieraita Myllymäen torpalle kello 20. Ensin oli klaneetti -ehtoosoitto on kunnianosoitus klarinetinsoiton alkutaipaleille satakuntalaisessa pelimannimusiikissa.

Syrjäsen oma esikuva on Sifferi Kivisilta, joka soitti jo 1930-luvulla omintakeisella, polveilevalla tyylillä yhdessä mestaripelimanniksi vuonna 1970 valitun Kustaa Järvisen kanssa. Purpureilla viulistin rooliin pääsee Heikin poika Matti Syrjänen, ja mukana menossa on myös muita soittajia.

Kiikoisten Purpurit syntyi vuonna 1970 kansanmusiikin nousun huumassa vain pari vuotta Kaustisen kansanmusiikkijuhlien jälkeen. Purpurit on järjestetty joka vuosi korona-aikaa lukuun ottamatta. Vuonna 2024 purpurijuhlia vietetään 53. kerran. Juhla-alueen portit aukeavat kello 14.

Kuttupupista saa baarijuomia mutta myös alkoholittomia virvokkeita. Tänä vuonna Kuttupupin pääesiintyjä on Kiikoisten Pelimannipiiri KPP kello 19, muutoin ohjelmassa on Sasun karaoke.

Purpuritanssia harjoiteltu talvesta asti

Juhlat on perustettu nimensä mukaisesti Kiikoisten purpurin – arvokkaan kymmenosaisen tanssin  –  säilyttämistä ja esittämistä varten. Purpuri tanssina on saanut alkunsa Ranskassa ja kulkeutunut sieltä luultavasti Ruotsin kautta Suomeen, ainutlaatuisiksi tansseiksi eri paikkakunnille.

Kiikoisissa purpuria tanssittiin erilaisissa juhlissa vielä 1930-luvulla. Tanssi oli kadota kokonaan, kunnes kappaleiden nuotit löytyivät sattumalta huutokaupasta vuonna 1968. Tuolloin oli vielä henkilöitä, jotka muistivat, miten tanssivuorot on tapana tanssia.

Harvoin nähtävää purpuritanssia on harjoiteltu tänä vuonna Seurantalolla talvesta asti Jouko Reikon johdolla. Yleisö saa nauttia ryhmän esityksestä pääjuhlassa, joka alkaa Kesälavalla kello 17.

Voit lukea lisää purpuritanssista tästä linkistä