Kiikoisten Nuorisoseura r.y.
Kaksi naista hymyilee kameralle ulkona pylvään molemmin puolin.

Kiikoisten Nuorisoseuran Taina Niemi (vas.) ja Saara Kulmala toivottavat pelimannit ja yleisön lämpimästi tervetulleiksi vuoden 2025 Kiikoisten Purpureille. Kuva: Marita Salonen

Tervetuloa viettämään purpurijuhlia Kiikoisiin

Pelimannien soitto soi kuudella lavalla juhannuksen jälkeisenä lauantaina 28.6.2025, kun Suomen toiseksi vanhin kansanmusiikkijuhla Kiikoisten Purpurit käynnistyy 54. kerran.

Kiikoisten Purpurit syntyi vuonna 1970 kansanmusiikin nousun huumassa vain pari vuotta Kaustisen kansanmusiikkijuhlien jälkeen. Purpurit on järjestetty joka vuosi korona-aikaa lukuun ottamatta. Vuonna 2024 purpurijuhlia vietetään 54. kerran. Juhla-alueen portit aukeavat kello 14.

Kansanmusiikki ja pelimannit valtaavat juhla-alueen iltapäivästä alkaen, ja loppuillasta yleisöä tanssittaa Anneli Matti. Myynnissä on monenlaista syötävää ja virvokkeita, Kuttupupista saa baarijuomiakin. Joka vuosi noin tuhannen juhlavieraan ruokailu ja muut palvelut työllistävät yli sata talkoolaista.

Juhlapäivä ja -ilta rakentuvat erityisesti kansanmusiikin ja pelimanniyhtyeiden esiintyjien ympärille, mutta kuullaan purpurialueella muutakin musiikkia. Kesäyön tansseja saapuu vuonna 2025 tahdittamaan lavatanssijoiden suosikki Anneli Mattila Recados-yhtyeen kanssa kello 20.30–00.30.

Matti Valtteri Lehtinen ja Elli Harjuniemi by Marita Salonen

Myllymäen torpalla esiintyy perinteisesti Vuoden satakuntalainen pelimanni, joka on Matti Valtteri Lehtinen. Vuoden Nuoren pelimannin titteliä kantaa Elli Harjuniemi.  Kuva: Marita Salonen

Vuoden 2025 pelimanneja on kaksi

Satakunnan kansanmusiikkiyhdistys on nimennyt tälle vuodelle kaksi Vuoden satakuntalaista pelimannia. He ovat Kiikoisten purpureiden kantava hahmo Matti Valtteri Lehtinen ja Nuoreksi pelimanniksi nimetty Elli Harjuniemi.

Juhlat on perustettu nimensä mukaisesti Kiikoisten purpurin – arvokkaan kymmenosaisen tanssin  –  säilyttämistä ja esittämistä varten. Purpuri tanssina on saanut alkunsa Ranskassa ja kulkeutunut sieltä luultavasti Ruotsin kautta Suomeen, ainutlaatuisiksi tansseiksi eri paikkakunnille.

Kiikoisissa purpuria tanssittiin erilaisissa juhlissa vielä 1930-luvulla. Tanssi oli kadota kokonaan, kunnes kappaleiden nuotit löytyivät sattumalta huutokaupasta vuonna 1968. Tuolloin oli vielä henkilöitä, jotka muistivat, miten tanssivuorot on tapana tanssia.

Purpuritanssia on harjoiteltu tänä vuonna Seurantalolla talvesta asta. Yleisö saa nauttia ryhmän esityksestä pääjuhlassa Kesälavalla.

Voit lukea lisää purpuritanssista tästä linkistä