Kiikoisten Nuorisoseura r.y.

Kiikoisten purpuritanssilla on pitkät perinteet

Vuonna 2024 purpuria tanssitaan jälleen viiden vuoden tauon jälkeen Jouko Reikon ohjaamana

Purpuri on näyttävä monivuoroinen tanssisikermä. Purpuri tanssina on saanut alkunsa Ranskassa ja kulkeutunut sieltä luultavasti Ruotsin kautta Suomeen. Aluksi Pohjanmaalle ja sitten pikkuhiljaa koko Suomeen, jossain myös sanotaan purppuri.

Tämä näyttävä moniosainen häätanssi on alun perin muodostunut useista itsenäisistä tansseista, jotka ovat aikojen kuluessa liittyneet yhä kiinteämmin yhteen. Lopulta on syntynyt yksi yhtenäinen tanssi, joka on jakaantunut vuoroiksi.

Tanssivuorojen määrä on vähentynyt, mitä idemmäksi mennään. Keski-Pohjanmaalla vuoroja saattoi olla jopa 12, kun idässä vuorojen määrä saattoi olla jopa alle viisi.

Kiikoisten purpurissa vuoroja on kymmenen. Kiikoisten purpurin nuotit löytyivät sattumalta Olavi Keskikiikosen kuolinpesän huutokaupasta vuonna 1968. Kiikoisissa purpuria tanssittiin erilaisissa juhlissa vielä 1930-luvulla, joten tuolloin 1960-luvun lopulla oli vielä henkilöitä, jotka purpurin vuorot muistivat (mm. Arvo Ala-Kruuvi).

Kahta samanlaista purpuria ei liene olemassakaan, sillä ”sillai tanssitaan kon soitetaan” tai ”sillai mennään kon isä viä”. Purpuria tanssittiin lähes joka kylällä eri tavalla, riippuen siitä miten kukin vetäjä, usein pelimanni, vuorot muisti. Esimerkiksi Lavian ja Kiikoisten purpurit ovat täysin erilaisia.

Kiikoisten purpuria on esitetty varsinkin 1970-luvulla runsaasti eri puolilla Suomea ja Ruotsissakin. Myöhemmin yksi kohokohdista on ollut Birgit P. Jaakolan ideoima ja käsikirjoittama Satakunnan Maakuntapurpuri vuonna 1999 Porin Promenadisalissa. Silloin purpurinäytelmän ohjasi Petri Kauppinen ja tanssit tahditti Pori Sinfonietta johtajanaan Jorma Panula. Pääesitys oli Kiikoisissa Toukolan koululla Satakunnan Maakuntajuhlan yhteydessä.

Kiikoisten purpuria esitettiin vuosina 1999–2019 Kaustisella pari kertaa, Seurasaaren juhannusjuhlissa Helsingissä, Porissa muutaman kerran muun muassa Maatalousnäyttelyssä vuonna 2011 ja Purpureilla tietysti aina silloin tällöin, viimeksi vuonna 2019 tapahtuman 50-vuotisjuhlassa.

Tanssiperinne jatkuu

Vuonna 2024 purpuria tanssitaan jälleen viiden vuoden tauon jälkeen Jouko Reikon ohjaamana. Tanssijoina Kiikoisten Purpureiden avajaisjuhlassa Kesälavalla nähdään myös Maire Alho, Rita Heinrichs, Mari Jokela, Valtteri Jokela, Vesa Jokela, Fanni Jänesniemi, Marjaana Jänesniemi, Valtteri Jänesniemi, Matti Järvenpää, Mikko Kanerva, Tania Kanerva, Maija-Liisa Karvinen, Kari Koskinen, Hannu Krapi, Ulla Lehtonen, Päivi Lumme ja Kauko Vuorinen.

Alkuperäinen säestäjien ryhmä oli nimeltään Kiikoisten Purpuripelimannit. Nykyään tanssiesitykseen kootaan oma ryhmä. Vuonna 2024 purpuritanssin kappaleet soittavat Heidi Huovinen (viulu), Erkki-Jussi Koivuluoma (harmonikka), Heikki Syrjänen (klarinetti), Jarmo Tuomola (mandoliini) ja Marita Salonen (harmoni).

Kiikoisten purpurin nuottikuva

Purpurikappaleiden nuotit olivat vallan kadota, mutta niin ne vain löytyivät huutokaupassa vuonna 1968. Onneksi vielä oli ihmisiä, jotka muistivat, miten tanssivuorojen kuuluu mennä.